Lucka 14 - Märtas bästa bild

Här tänkte jag direkt att jag skulle välja ett porträtt, närmare bestämt ett självporträtt. Det är verkligen Märtas specialité. Missuppfatta mig inte, hon är otroligt duktig på många olika sorters foto. Men hennes porträtt är verkligen något särskilt. Jag satt och bläddrade igenom hennes blogg när jag till min förvåning hittade en annan bild. Nämligen denna:
 
 
Den här bilden är ju fan perfektion. Asså gud. Färgerna är perfekt. Det är linjer i bilder som går helt perfekt. Den är så behaglig för ögat, helt rätt liksom. Sjukt imponerad är jag. Bra jobbat Märta!
 

Lucka 13 - Allt som finns i min kameraväska

Här kommer en dålig mobilbild på min kamerautrustning, eller i alla fall det som får plats i min väska. Jag insåg till min sorg att jag inte kunde ta en bild på min kamera med min kamera, så det fick tyvärr bli mobilen. 
 
 
 
 
På bilden finns:
 
Canon Eos 600D + Kamerarem
 
Canon EF-S 18-135mm 3,5-56 IS
Canon EF 50mm 1.4 USM
Canon EF 40mm 2,8 STM
+ Uv-filter till alla objektiv
 
Canon självutlösare
Bouncer till inbyggd blixt
Closeup-filter +10 58mm
Pol-filter 52mm
ND-filter 52mm
Stjärn-filter 52mm
Minneskort, 8gb, 32gb
 
Jag har också lite större saker som inte får plats i min kameraväska:
Stativ, Hama Star 62
Reflexskärm 110cm ø

Lucka 12 - Jul/Vintermys

Här kommer en blandning av gamla och nya bilder som visar vad jag tycker är riktigt julmys.
 
 
     
 
     
     
 

Lucka 11 - Mitt mest kreativa foto

 
Detta är bilden jag måste välja! Det krävdes mycket jobb, lite udda lösningar och väldigt många foton för att denna bild skulle bli till. Jag tog otroligt många kort och detta var det enda som blev bra. Jag fick testa mig fram med väldigt många vattenballonger för att hitta rätt kamerainställningar, ett bra sätt att spränga dem osv.
 

Lucka 10 - Mitt favoritobjektiv

Mitt favoritobjektiv är helt klart mitt senast inköpta. Jag köpte det någon gång förra sommaren, och det har jag inte ångrat en sekund.  Det är Canon 40mm f/2,8 STM. Det är mitt billigaste objektiv, men också det jag använder mest. Jag vet egentligen inte varför jag tycker om det så mycket, det finns nog många olika anledningar. Sen har jag ju en förkärlek till fasta objektiv, så är det bara. Här är i alla fall några anledningar till varför jag tycker om det:
 
- Eftersom min kamera inte är fullformat (Canon 600d) så upplever jag att 40mm är väldigt nära brännvidden hos mina ögon. Om jag ser något och blir sugen på att fota det så blir det jag ser i sökaren ganska likt det jag ser i verkligheten.
- Det är väldigt litet och väger bara 130 gram vilken gör det väldigt enkelt att ta med sig. När jag är ute och reser fotar jag nästan bara med detta objektivet. (Det kallas ju inte Canons pannkaksobjektiv utan anledning!)
- Det är i princip knäpptyst.
- Den stora bländaren på 2,8 gör det ljusstarkt.
- Det ger ett skarpt och bra resultat och är lätt att fokusera med.
 
Så här ser detta objektiv då ut:
 
Här är lite bilder jag har fotot med detta objektiv:
 
     

Oskarshamn

 

Lucka 9 - Almas bästa bild

Detta var inte ett helt lätt val, Alma har väldigt många vackra bilder. Jag visste dock direkt att jag skulle välja ett porträtt, tycker verkligen hon är otroligt duktig på det! 
 
 
Detta är då bilden jag valde. Detta är en mer eller mindre perfekt bild enligt mig, i all sin enkelhet. Den gör sig väldigt bra i svartvitt. Fokus ligger jättefint på hennes ögon, och skärpedjupet är perfekt. Jättefin bild Alma!
 

Lucka 8 - Nu/då, utveckling sedan man började fota

Jag har verkligen utvecklats väldigt mycket de senaste åren inom fotandet. Jag har lärt mig mycket om ljussättning, komposition och teknik. Jag har lärt mig hur min kamera fungerar. Jag har har slutat dra i lite spakar i Gimp och lärt mig redigera bilder i Photoshop istället. Jag har en lång väg kvar och är verkligen inte färdig än. Men det är väldigt kul att titta tillbaka för att se hur mycket man faktiskt har lärt sig. Här kommer lite bilder i olika kategorier för att visa min utvecklig. Jag har valt bilder som är så lika varandra som möjligt för att man lättare ska kunna se skillnaden.
 
Porträtt, Tilda
 
     
 
 
Porträtt, Agnes
 
     
 
 
Djur (Smilla såklart)
 

     
 
 
Macro
 
     

Lucka 7 - En egentagen bild som förmedlar känslor

Denna lucka kommer upp en dag sent, och för en gångs skull har jag en anledning. Kort sagt så fick jag igårkväll bröstsmärtor som slutade i ett samtal till 112 och besök på akuten. Jag måste verkligen säga att jag är otroligt imponerad över hur snabbt och bra personalen arbetade där. När vi kom dit tryckte vi på en röd knapp där det som det stod "Bröstsmärta" på. Då gick det ett larm inne på akuten och efter inte alls många minuter låg jag på en brits och ekg hade gjorts, blodprov hade tagits och puls och blodtryck hade kollats. Sen var det visserligen lite längre väntetid innan vi fick träffa läkaren, men då visste vi ju att det inte var något farligt.
 
I alla fall, till gårdagens tema. Tror jag har sagt det här innan, men att förmedla känslor i en bild är enligt min det absolut svåraste med foto. Det handlar inte om teknik, det räcker inte att sitta och läsa på och lära sig om komposition och ljus. Man måste ha en viss känsla, talang, naturbegåvning. Kalla det vad du vill. Att få något sånt att synas på en bild är något jag personligen inte tycker är min starkaste sida. Jag har valt några olika bilder som jag i alla fall förmedlar känslor, fast på olika sätt.
 
 
 
Dessa två bilder tycker jag förmedlar något, vet dock inte riktigt vad. Tycker inte de visar några bra känslor, men det behöver ju i sin tur inte vara något negativt. Mörker, kyla, sorg.
 
 
Detta är nog en bild som betyder mest för mig, och inte så mycket för andra. Detta är min mormor. Fina, fina mormor. Hon betyder väldigt mycket för mig den kvinnan.
 
 
Detta är en bild jag inte tror jag behöver förklara. Den visar äkta rädsla och lycka på samma gång.

Lucka 6 - Drömphotoshoot

Här har jag lite olika idéer som jag tänkte visa. Kan egentligen komma på hur många som helst men tänkte begränsa mig till tre för att inte trötta ut er!
 
1. Studio
Jag har aldrig fotat i en riktig studio, men massor av lampor, reflexskärmar, paraplyer och blixtar. Det är inte heller något jag skulle behärska bara sådär, det krävs övning. Men att få den träningen eller i alla fall testa på det är något jag skulle vara sjukt intresserad av!
 
 
 
2. Undervattensbilder
Detta är något som hade varit så otroligt häftigt, men tyvärr tror jag inte att chansen att jag får prova på det är särskilt stor... Antingen måste man ha en superbra undervattenskamera och otroligt klart vatten, eller en stor vattentank där man kan stå utanför och fota. Det känns inte jätterealistiskt just nu, men kanske någon gång i framtiden.
 
     
 
 
3. Skogsrå
Detta är väl den av mina tankar som är lättast att uppfylla. Jag tänker mig porträtt i skogen, lite älvlika kläder, skymning eller gryning med fantastiskt ljus. Det jag vill få fram är den där sagolika känslan, att det inte är riktigt på riktigt. Gud, jag är verkligen sugen på det här!
 
     
 
 
Alla bilder från google.

Lucka 5 - Mitt bästa inköp till kameran

Detta blir mitt första inlägg skrivet på mobil, så vi får se hur det ser ut... Dagens tema är i alla fall det bästa inköpet man gjort till sin kamera, och inte då ett objektiv (det kommer senare). Detta var verkligen inget jag behövde tänka på, utan jag visste direkt. Självklart är det min reflexskärm! Jag använder den mest när jag fotar porträtt, och man ser verkligen skillnad. Jag köpte min på Kamda för ungefär femhundra riksdaler och den är 110cm och har fem färger. De jag använder mest är den silvriga och den transparenta sidan. Jag använder också den vita och svarta som bakgrund ibland! Den enda nackdelen är att det kan vara väldigt svårt att lyckas hålla skärmen och samtidigt fota snyggt, men det brukar gå med lite tålamod. Här är lite olika bilder där jag använt min reflexskärm, antingen för att spegla eller sila ljuset eller som bakgrund:

 
 
 
 

Lucka 4 - Önskeutrustning

Det börjar klia i fingrarna bara jag ser den här rubriken... MEN, gott folk, jag tänkte ändå hålla lite i tyglarna. Annars hade jag kunnat dra iväg hur långt som helst och skrivit en uppsats. Just nu har jag ju en Canon 600d, och det jag är mest sugen på att byta upp mig till är någon typ av fullformatskamera. Jag känner mig mogen för det. Det är liksom nästa steg att ta. Men efter det så går ju drömmarna och det jag faktiskt någon gång i framtiden skulle kunna ha råd med isär. Den kamera jag drömmer om är Canon 5d mark III... Den är helt klart för dyr för mig, som bara har fotograferandet som en hobby, men drömma får man ju. Det är inte den allra dyraste av Canons kameror, men det är den bästa jag ändå kan tänka mig kunna hantera. Om vi istället ska vara lite mer realistiska så har jag tittat lite smått på 6d, men det är en annan historia...
 
Här är då en bild på detta mästerverk:
 
 
Passande nog så är objektivet som sitter på Canon EF 24-70mm f/4.0 IS L USM. Detta är det objektiv jag skulle köpa idag om bara pengarna fanns. Till skillnad från min nuvarande normalzoom har detta EF-säte och kan därför användas även till fullformat. Detta tillhör Canons L-serie, vilket kort sagt betyder att det håller en ännu högre standard än deras andra objektiv.
 
Om vi ändå ska drömma hade jag ju inte heller tackat nej till lite studio-ljussättning, blixtar, assistenter och så vidare... Men riktigt så orealistiska tror jag inte tanken var att vi skulle vara idag.
 

Lucka 3 - En fotograf jag tycker om, och favoritfotot av denne

Jag var helt besatt i denna fotograf för något år sedan, kunde sitter hur länge som helst och kära ner mig i hennes bilder. Nu har jag dock inte suttit och googlat på ett tag, men ändå var hon självklart den första jag kom att tänka på. Eller inte. Jag kan se bilderna framför ögonen men kunde inte för mitt liv komma på vad hon hette... Jag har nu ägnat senaste timmen (skojar verkligen inte) åt att försöka beskriva hennes bilder med en googlesökning för att få upp dem. Och jag lyckades! Här min favoritbild av Sally Mann och några andra vackra bilder:
 
 
Jag vet egentligen inte mycket om henne, har bara sett hennes fantastiska bilder. Hennes foton är mycker mer än bara bilder på barn, vuxna och familjer. De förmedlar verkligen en känsla och något skört och vackert. Man blir berörd när man ser dem.

Lucka 2 - Annas bästa bild

Direkt när jag tänkte på det här temat så fick jag en viss bild i huvudet. Jag kände dock att jag var tvungen att noggrant leta igenom Annas gamla och nuvarande blogg för att se om det fanns någon annan bild som kunde slå min första tanke. Men nej. Detta är då bilden jag hade i åtanke från början:
 
 
Detta var Annas bidrag till vår fototävling för temat "Något grönt". Jag älskar verkligen den här bilden. För det första är det ett bra taget fotografi. Det är fint komponerat, skärpan ligger rätt och bakgrunden gör att den ser ut att vara tagen i studio. Men det som ändå tilltalar mig mest med bilden är själva idéen. Den är kreativ, väl genomförd och får en faktiskt att tänka lite, någon jag verkligen tycker är svårt att få till.
Så, hatten av till Anna, fin bild!
 

Lucka 1 - Första advent

Nu ska jag äntligen köra igång med bloggandet igen, i alla fall fram till jul! Anna, Märta, Alma och jag ska nämligen ha en fotoinriktad julkalender på våra bloggar. Varje dag fram till jul är det ett nytt tema, som på något sätt rör temat foto. Det ska verkligen bli jätteroligt, men kanske lite svårt att hänga med...
Det första temat är första advent, och jag tänkte visa lite bilder från hur jag och familjen har gjort i helgen. Denna ganska lilla bildbomb inkluderar pepparkaksbak, julmarknad på Kalmar slott och allmänt mys med släkten.